top of page

Railway Park

        Kozani

2nd Prize - Architectural Competition - "Regeneration - Railway Park OSE  in the urban area of the Municipality of Kozani" Greece
kozani plan1.jpg

Regeneration - Railway Park OSE  in the urban area of the Municipality of Kozani 

The aim therefore would be to develop an urban park capable of becoming a new urban and social capacitor. The success of such a sustainable development is influence by a number of factors as: 

  • The spatial incorporation of the released space in the city

  • The connection of the park to the city and equally the connections of the city itself within the park.

  • The management of circulation of people, bicycles and vehicles within the scope of the sustainable movement study.

ï The environmental and sustainable design with the creation of an important green space and the employment of easy to maintain, environmentally friendly materials
ï The social incorporation of the park in the life of the citizens with appropriate programming that addresses all ages and social classes. 

  • The continuity of use: throughout the day and year

  • The financial development within budget, possibility to construct in stages and livelihood by developing a micro economy within it.
    All Design Directions above are achieved by the following project concepts:

1. Terrain and borders 

The natural terrain of the city was severely flattened to accommodate the railway creating a high gap to the south that blocks urban flow. Proposal is to remedy and create a smooth slope that would connect neighborhoods to the north and south of the park. Similarly to remove any excess unnecessary borders by either ramps, bridges or underground passages. 

2. Sustainable movement 

Applicable planning has already provided for a number of pedestrian or low traffic streets around the park. Intention is to create 4 basic connection axes that cross the park and connect existing routes to the north and south urban fabric. Additional secondary pedestrian routes are also provisioned. Vehicle traffic is allowed only around the boundaries of the area while parking areas are located along its perimeter. Access within the park is only allowed for vehicles necessary for the farmers’ marked in dedicated areas. The entire park is accessible by disabled people and bicycles. Bicycle ways are designed around it perimeter. 

3. Green spaces and environmental design 

The new park should act as a connector for existing green spaces in the city and because of its size and intensive planting that is proposed should improve significantly the microclimate of the area around it and ameliorate that of the city as well. 

There are numerous intervention relating to green spaces such as:Linear tree arrangements along the 4 basic connection axes and secondary routes. A ribbon of conifer trees that will cross the park along its length and actasabackdropforChristmasevents.Curvesplantedwithtreesintheareaofthefarmers’market. Gardens to witness the change of the four seasons including an orchard, herb and flower garden. Social gardens for cultivation of vegetables and finally water features. 

4. Program and uses 

Intense programming of the space includes a large outdoor farmers’ market housed under specially designed multifunctional metal canopies. In the days when the market does not take place the area of the market is released back to the general public use when of the park. The marked is strategically designed between 3 basic connection axes and has a small market square. The layout of the farmer’s market is inspired by the flux of the railway lines lying underneath. A curved building supports the market and houses cafes, restaurants, indoor commercial spaces and offices. 

An existing warehouse with 2 more additions is transformed into an exhibition space. The surrounding area is considered a cultural zone with an open air theater, glyptotec etc. 

Tennis and small football courts with a small support building are placed to the east while an attractive skate park is placed in the center of the park. There are 4 playgrounds scattered along the area of the park with the main one being a large emblematic pirate 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΟΣΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Πάρκο ΟΣΕ: Από το αστικό κενό στην βιώσιμη συνεκτικότητα

Οι πόλεις υπήρξαν χωρικά πεδία στα οποία αντικατοπτρίζονταν καλύτερα οι κοινωνικές, τεχνολογικές και πολιτισμικές μεταβολές, εξελίξεις και απαιτήσεις. Η επιτυχία της εκάστοτε πόλης σε κάθε εποχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσαρμοστικότητα της πόλης στα νέα κοινωνικά, τεχνολογικά και πολιτισμικά δεδομένα.

Η πόλη της Κοζάνης οφείλει να ανταποκριθεί εκμεταλλευόμενη αυτή την ευκαιρία διαθεσιμότητας ενός εκτεταμμένου χώρου κοντά στο κέντρο της πολης για αναβάθμιση της αστικής ποιότητας και ποιότητας ζωής στο σύνολο της πόλης και σε βάθος χρόνου αναπτύσσοντας αειφόρα είναι αστικό πάρκο.

Στόχος: η δημιουργία ενός αειφόρου πάρκου πόλης ικανού να αποτελέσει ένα νέο αστικό και κοινωνικό πυκνωτή. 

Κατευθύνσεις σχεδιασμού για την επίτευξη του στόχου:

•    Η χωρική ενσωμάτωση του αποδιδόμενου χώρου στην πόλη.

•    Οι συνδέσεις του πάρκου με την πόλη. Οι συνδέσεις της της πόλης μέσω του πάρκου. 

•    Η διαχείριση των ροών κυκλοφορίας πεζών, ποδηλάτων και οχημάτων στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας.

•    Ο περιβαλλοντικός και βιοκλιματικός σχεδιασμός με την δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου. Η χρήση κατάλληλων υλικών.

•    Η κοινωνική ενσωμάτωση του πάρκου στην ζωή των κατοίκων. 

•    Η διαχρονικότητα στην χρήση: καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και του έτους 

•    Η οικονομική ανάπτυξη: κόστος κατασκευής, δυνατότητα πραγματοποίησης ανά φάσεις, ανάπτυξη τοπικής μικροοικονομίας.

Έδαφος και όρια

Ο χώρος του ανενεργού πλέον σιδηροδρομικού σταθμού υφίσταται σήμερα ως ένα «αστικό κενό» στην πόλη με σαφή και διακριτά αυστηρά όρια: τέμνει τον αστικό ιστό διακόπτοντας την συνέχεια του. Το φυσικό κεκλιμένο ανάγλυφο του εδάφους έχει ισοπεδωθεί με την κατασκευή υψηλού τοιχίου - φράγματος στο νότιο. Επιβαλλεται η εξομάλυνση των γεωμορφικών εμποδίων και η εξάλειψη περιττών πλέον αυστηρών ορίων.

Προβλέπεται η εξομάλυνση του ανάγλυφου και την ανάταξη του εδάφους κοντά στην φυσική κλίση στο μεγαλύτερο τμήμα του νότιο τμήματος του οικοπέδου σε μία σφηνοειδή ζώνη.  Στην ζώνη αυτή διαμορφώνονται πεζούλες/ πλατώματα μέσω των οποίων πραγματοποιείται ένα ομαλό κατέβασμα από το υφιστάμενο επίπεδο του σιδηροδρομικού σταθμού και το βόρειο τμήμα του αστικού ιστού προς το νότιο. .

Στο δυτικότερο άκρο του οικοπέδου η κάλυψη των σιδηροτροχιών επιτυγχάνει την εδαφική συνένωση των δύο τμημάτων της πόλης.

Τέσσερεις βασικές πορείες διασχίζουν το πάρκο συνδέοντας τον αστικό ιστό επίπεδα ή με κλίμακες, υπόγειες διαβάσεις και υπέργειες γέφυρες.

Τα υφιστάμενα όρια που περιχαρακώνουν την περιοχή καθαιρούνται σχεδόν σε όλη την περίμετρο του οικοπέδου ώστε να είναι ελεύθερα προσπελάσιμη. Παραμένουν ή δημιουργούνται εκ νέου μόνο τα απολύτως αναγκαία για τις λειτουργικές ανάγκες και ανάγκες ασφαλείας.

theatre view kozani
rabes view kozani
passage view kozani
agora plans kozani
kozani green
cultural kozani plan
skitso tomi edafous
kozani uses
kozani circulation
ax kozanis
cultural kozani view
general section kozani
bird eye view dysi
agora view kozani
agora idea kozani
agora section kozani
skitso tomi edafous
bottom of page