top of page
GENIKO PROOPTIKO.jpg

Architectural competition for Fine Art's Building at Florina. West Macedonia. Greece

TOMI 2-2.jpg

Complex Open Architectural Design Competition entitled:

"Architectural Competition for the Construction of a Building Group of the School of Fine Arts in Florina" Greece

 

The concept of "Walk" is central to the design being attempted. It is therefore proposed to create a symmetrical perimeter parabolic walk that "embraces" the university facilities following the existing perimeter roads located to the east and west of them and of course following the accesses from the city.

The Walk begins outdoors between outdoor landscapes, is converted into a semi-outdoor area to offer protected connections to existing buildings, runs the new Building of the School of Fine Arts internally at the end of the parable and becomes external on the opposite side again. It is a route - a transition from the natural to the artificial and artistic and again, as the open-air exhibition spaces can be located on this route in combination with appropriate plantings and continue more structured inside the school where the physical element recedes inside. , but it is evident in the planted roof.

The concave shape of the Walk welcomes users and invites them inside the building where the walk takes place on two levels: on the ground floor where the most social spaces are located but also with smooth external configurations that lead to the floor.

The parabolic shape of the new building is oriented to the B-N axis and clearly oriented to the south, towards the core of the University facilities and towards the city, forming an important social space, a kind of central courtyard in between, with the glazing of the main spaces to they are there. The parabolic engravings continue inside the building where a second covered social space of smaller scale is formed, the interior of a school atrium. Around the atrium an inner walk, a path like a streamer manages the internal movements of the building.

Σύνθετος Ανοιχτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων με τίτλο:

«Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανέγερση Κτιριακού Συγκροτήματος της Σχολής Καλών Τεχνών στην Φλώρινα»

Η έννοια του «Περιπάτου»είναι κεντρική στον σχεδιασμό που επιχειρείται. Προτείνεται λοιπόν η δημιουργία ενός συμμετρικού περιμετρικού παραβολικού περιπάτου που «αγκαλιάζει» τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις σε συνέχεια των υφιστάμενων περιμετρικών δρόμων που βρίσκονται στα ανατολικά και δυτικά αυτών και φυσικά στην συνέχεια των προσβάσεων από την πόλη. 

Ο Περίπατος ξεκινά υπαίθριος ανάμεσα σε εξωτερικές διαμορφώσεις, μετατρέπεται σε ημιυπαίθριος ώστε να προσφέρει προστατευμένες συνδέσεις με τα υφιστάμενα κτίρια, διατρέχει εσωτερικά το νέο Κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών στην απόληξη της παραβολήςκαι ξαναγίνεται εξωτερικός στην απέναντι πλευρά. Είναι μία διαδρομή – μετάβαση από το φυσικό στο τεχνητό και καλλιτεχνικό και τούμπαλιν, καθώς οι υπαίθριοι εκθεσιακοί χώροι μπορούν να χωροθετηθούν πάνω σε αυτή την διαδρομή σε συνδυασμό με κατάλληλες φυτεύσεις και να συνεχισθούν πιο δομημένα στο εσωτερικό της σχολής όπου το φυσικό στοιχείο υποχωρεί στο εσωτερικό του, υπάρχει όμως εμφανές στο φυτεμένο δώμα.

Το κοίλο σχήμα του Περιπάτου υποδέχεται τους χρήστες  και τους προσκαλεί στο εσωτερικό του κτιρίου όπου ο περίπατος πραγματοποιείται σε δύο επίπεδα: στο επίπεδο του ισογείου όπου βρίσκονται οι πιο κοινωνικοί χώροι αλλά και με ομαλές εξωτερικές διαμορφώσεις που οδηγούν στον όροφο.

Το παραβολικό σχήμα του νέου κτιρίου είναι προσανατολισμένο στον άξονα Β-Ν και σαφώς στραμμένο προς νότο,προς τον πυρήνα των Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και προς τη πόλη,διαμορφώνοντας έναν σημαντικό κοινωνικό χώρο, ένα είδος κεντρικής αυλής  στο ενδιάμεσο,με τα υαλοστάσια των βασικότερων χώρων να είναι στραμμένα εκεί. Οι παραβολικές χαράξεις συνεχίζονται στο εσωτερικό του κτιρίου όπου διαμορφώνεται ένας δεύτερος στεγασμένος κοινωνικός χώροςμικρότερης κλίμακας,το εσωτερικό αίθριοτης σχολής. Πέριξ του αιθρίου ένας εσωτερικός περίπατος, μία διαδρομή σαν σερπαντίνα διαχειρίζεται τις εσωτερικές κινήσεις του κτιρίου. 

PLAN ISOGEIO.jpg
A OROFOS.jpg
B OROFOS.jpg
YPOGEIO.jpg
AITHRIO 2.jpg
ANATOLIKI.jpg
NOTIA.jpg
DYTIKI.jpg
BOREIA.jpg
AITHRIO 1.jpg
TOPOGRAFIKO.jpg
TOMI A-A.jpg
SKITSO POLI.jpg
SKITSO ENTAXIS.jpg
VIOKLIMATIKA.jpg
TOMI 2-2.jpg
TOMI B-B.jpg
TOMI 1-1.jpg
LEPT OPSI.jpg
AITHRIO 3.jpg
bottom of page