top of page
TOPO PLATEIA PYLIS.jpg

Pyli's  Park

        Trikala

Architectural Competition - Pyli's Park Trikala Greece

OPEN ARCHITECTURAL CONTEST OF IDEAS FOR THE "RENOVATION OF THE TOWN HALL SQUARE AT PYLI Trikala"

The public space and especially in the most common version of the external configurations, always raises the issue of the integration of the neighboring characters in its design. In addition, very often the issues of border management and / or limits, are raised urgently. Continuity and relevance as a requirement of open public space, challenge these approaches. The management of the Natural and Anthropogenic boundary, the approach of the landscape to its cultural dimension and the osmosis of elements of the wider environment, contribute to the design of the public space concepts with importance in its formation. The Reconstruction of the Town Hall Square of the Gate is part of the public spaces with this dimension as it is located on the northern border of the settlement in direct relation to a very intense natural landscape, raises the issue of its management, in the cultural dimension of the integration of both intense natural element as well as the residential reference structure in a common space and at the same time attempts to co-shape the adjacent characters with an osmotic mood. Central concepts that are elaborated in our proposal for the regeneration of the square are those of the management of the Nature - City border, the approach of a culturally modern and clear landscape and the management of the neighbors with processes of scaling and de-escalation of each other's characters. The goal is the softer - "softer" passage from one quality to another as an element of continuity and relevance of public space, as a whole, ie with the topological dimension of the term. Design Condition As it is a regeneration, the existing structures play a significant role, especially those of the plantations. The main design condition for the proposal is the preservation of the trees and especially the large ones. Inevitably the preservation of the altitudes is the next condition which is compatible with our view for the preservation of the relief, with marginal elevation differences in order for the reading of the formed landscape to be smooth and "flowing". Design Principles & Components In the light of the design conditions, we approach with the following principles the intervention for the renovation of the town hall square of Pyli: The existing flora and especially the large trees remain not only as a natural value but also as a value in time and in the existing use of space. The altitude differences that generally exist remain. They manage the existing relief and do not attempt volume gestures at altitude in order to have a perceptual and functional continuity of the space. The network of sidewalks and streets with light traffic is expanding from the center of the settlement to the square and its plateaus are written with the same vocabulary. The plateaus refer to the west in large gatherings of citizens for social events, in the center as a recreation square with seating, tree lines and jets and to the east with a landscaped play area at the junction of the streets of the residential tissue in this place. The escalation of the intensity of public uses is proportional to the approach of the center in its western square in front of the town hall building on Iroon Street 1940. Pedestrian routes throughout the area are graded according to their location and operation in the square. They start with harder coatings in the network of sidewalks in the south which is diffused in the plateaus, continue with softer coatings in the curved pedestrian paths and with even softer in the paths and sidewalks parallel to the Trikala - Arta road in the north. Respectively, the plantations are graded with greater intensity of natural formations in the north and more urban processing in the south and towards the center. The two-way process of escalation and de-escalation of the points and qualities of the spaces of the square concerns the intensity of public uses, the diffusion of the residential space in its immediate natural environment and vice versa and is finally reflected in the use of materials and configurations with graded scale more natural or more urban-hard materials. The logic of gradations is continued by the system of plantings with harder plantings on the borders with the flooring and fresher and softer inwards. At key points between the movements and the gradations of the materials, areas with intermediate characters are developed that accept ornamental plants, giving colors and smells to the environment. The additional plantings of trees and low vegetation, especially in the center of the square bring about a significant reduction of the sunlight falling on the floors, intensifying the bioclimatic function of the cold blocks in the reduction of reflected heat and consequently the temperature near the flooring.

The bioclimatic dimension is intensified by the formation of areas of water elements with jets in the center of the square in the playground etc. but also with the use of low consumption lighting elements which can potentially be connected to a photovoltaic cogeneration station at the boundaries of the study area. The lights of the square provide lighting on three levels. The highest of them are located at a mast of 7.5 m and illuminate areas with larger concentrations of citizens, ie the plateau of events and the center of the square and the road Trikala - Arta. The luminaires of the other configurations have a height of 3.5 m and low on the floors, linear lighting fixtures are placed in paths, stops and height differences. They highlight the paths on the sidewalks, the living rooms, the stairs and the ramps, as well as the jets and the rest of the furniture elements of the public space. Urban equipment in addition to lighting fixtures is designed and shaped on the lines and curves of the configurations. There are a variety of large and smaller living rooms which are placed in key positions, emphasizing by bending the larger directions of movement and by placing them as a continuation of the concrete elements of the configurations, the smaller ones. Both have variations with adjectives wooden elements on the seat and back. Garbage bins, columns and bicycle stations complete the urban equipment with locations at the appropriate points.

ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ  «ANAΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ»

Ο δημόσιος χώρος και ιδιαίτερα στη συνηθέστερη εκδοχή των εξωτερικών διαμορφώσεων, θέτει πάντα το ζήτημα της ένταξης των όμορων χαρακτήρων στο σχεδιασμό του. Επιπλέον πολύ συχνά τα ζητήματα διαχείρισης του ορίου ή και των ορίων, τίθενται επιτακτικά. Η συνέχεια και η συνάφεια ως απαίτηση του ανοικτού δημόσιου χώρου, προκαλούν αυτές τις προσεγγίσεις.

Η διαχείριση του ορίου   Φυσικού και Ανθρωπογενούς, η προσέγγιση του τοπίου στην πολιτισμική του διάσταση και η ώσμωση στοιχείων του ευρύτερου περιβάλλοντος, εισφέρουν στον σχεδιασμό του δημόσιου χώρου έννοιες με βαρύτητα στη διαμόρφωση του.

 

Η Ανάπλαση της Πλατεία Δημαρχείου της Πύλης εντάσσεται στο πλαίσιο των δημόσιων χώρων με αυτή τη διάσταση καθώς βρίσκεται στο βόρειο όριο του οικισμού σε άμεση σχέση με ένα πολύ έντονο φυσικό τοπίο, θέτει το θέμα της διαχείρισης του, στην πολιτισμική διάσταση της ένταξης τόσο του έντονου φυσικού στοιχείου όσο και της οικιστικής δομής αναφοράς σε ένα κοινό χώρο και συγχρόνως επιχειρεί τη συν διαμόρφωση των όμορων χαρακτήρων με διάθεση ώσμωσης.

 

Κεντρικές έννοιες που επεξεργάζονται στην πρόταση μας για την ανάπλαση της πλατείας  είναι αυτές της διαχείρισης του ορίου Φύσης – Πόλης, της προσέγγισης ενός τοπίου πολιτισμικά σύγχρονου και ευκρινούς και της διαχείρισης των ομόρων με διαδικασίες κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης των χαρακτήρων του ενός προς το άλλο. Στόχο αποτελεί η ηπιότερη – «μαλακότερη» διέλευση από τη μια ποιότητα στην άλλη ως στοιχείο συνέχειας και συνάφειας του δημόσιου χώρου, ως ενιαίου δηλαδή με την τοπολογική διάσταση του όρου.

Συνθήκη Σχεδιασμού

Καθώς πρόκειται για ανάπλαση, σημαντικό ρόλο παίζουν οι υφιστάμενες δομές και ιδιαίτερα αυτές των φυτεύσεων. Κύρια συνθήκη σχεδιασμού αποτελεί για την πρόταση η διατήρηση των δένδρων και ιδιαίτερα των μεγάλων. Αναπόφευκτα η διατήρηση των υψομέτρων αποτελεί την επόμενη συνθήκη η οποία είναι συμβατή ωστόσο με την άποψη μας για τη διατήρηση του ανάγλυφου, με οριακές υψομετρικές διαφορές προκειμένου να είναι ομαλή και «ροϊκή» η ανάγνωση του διαμορφούμενου τοπίου.

 

Αρχές & συνιστώσες Σχεδιασμού

Υπό το πρίσμα των συνθηκών σχεδιασμού προσεγγίζουμε με τις ακόλουθες  αρχές την επέμβαση για την ανάπλαση της πλατεία δημαρχείου Πύλης:

·Η υφιστάμενη χλωρίδα και ιδιαίτερα τα μεγάλα δένδρα παραμένουν όχι μόνο ως αξία φυσική αλλά και ως αξία μέσα στον χρόνο και στην υφιστάμενη χρήση του χώρου.

·Η υψομετρικές διαφορές που υφίστανται σε γενικές γραμμές παραμένουν. Διαχειρίζονται το υφιστάμενο ανάγλυφο και δεν επιχειρούν χειρονομίες έντασης υψομετρικά προκειμένου να υπάρχει αντιληπτική και λειτουργική συνέχεια του χώρου.

·Επεκτείνεται το δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας από το κέντρο του οικισμού προς την πλατεία και με το ίδιο λεξιλόγιο συντάσσονται τα πλατώματα της.

·Τα πλατώματα αναφέρονται στα δυτικά σε μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών για κοινωνικές εκδηλώσεις, στο κέντρο ως πλατεία αναψυχής με καθιστικά, δεντροστοιχίες και πίδακες και στα ανατολικά με διαμορφωμένο χώρο παιχνιδιού   στην συμβολή των οδών του οικιστικού ιστού στη θέση αυτή. Η κλιμάκωση της έντασης των δημόσιων χρήσεων είναι ανάλογη με την προσέγγιση του κέντρου στα δυτικά της πλατεία μπροστά από το κτίριο του δημαρχείου στην οδό Ηρώων 1940.

·Οι διαδρομές των πεζών στο σύνολο της περιοχής διαβαθμίζονται ανάλογα με τη θέση και λειτουργία τους στο χώρο της πλατείας. Ξεκινούν με πιο σκληρές επιστρώσεις στο δίκτυο των πεζοδρόμων στα νότια το οποίο διαχέεται στα πλατώματα, συνεχίζουν με πιο μαλακές επιστρώσεις στις καμπύλες διαδρομές των πεζών και με ακόμη πιο μαλακές στις διαδρομές και τα πεζοδρόμια  τα παράλληλα στον δρόμο Τρικάλων – Άρτας στα βόρεια.

·Αντίστοιχα οι φυτεύσεις διαβαθμίζονται με μεγαλύτερη ένταση των φυσικών διαμορφώσεων στα βόρεια και πιο αστική επεξεργασία στα νότια και προς το κέντρο.

·Η αμφίδρομη διαδικασία κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης των σημείων και των ποιοτήτων των χώρων της πλατείας αφορά στην ένταση των δημόσιων χρήσεων, της διάχυσης του οικιστικού χώρου στο άμεσο φυσικό περιβάλλον του και αντίστροφα και αντανακλάται εντέλει και στη διάθεση χρήσης υλικών και διαμορφώσεων  με διαβαθμισμένη την κλίμακα αναφοράς σε πιο φυσικά ή πιο αστικά-σκληρά  υλικά.

Τη λογική των διαβαθμίσεων συνεχίζει και το σύστημα των φυτεύσεων με πιο σκληρές φυτεύσεις στα όρια με τις δαπεδοστρώσεις και πιο φρέσκες και μαλακές προς το εσωτερικό. Σε σημεία κομβικά μεταξύ των κινήσεων αλλά και των διαβαθμίσεων των υλικών αναπτύσσονται περιοχές με ενδιάμεσους χαρακτήρες που δέχονται καλλωπιστικά φυτά αποδίδοντας χρώματα και μυρωδιές στο περιβάλλον.

·Η επιπλέον φυτεύσεις δένδρων και χαμηλής βλάστησης, ιδιαίτερα στο κέντρο της πλατείας επιφέρουν σημαντική μείωση της προσπίπτουσας επί των δαπέδων ηλιακής ακτινοβολίας επιτείνοντας την βιοκλιματική λειτουργία των ψυχρών κυβόλιθων στην μείωση ανακλώμενη θερμότητας και κατ΄ επέκταση της θερμοκρασίας κοντά στις δαπεδοστρώσεις.

Η βιοκλιματική διάσταση εντείνεται με τη διαμόρφωση περιοχών στοιχείων νερού με πίδακες στο κέντρο της πλατείας στον παιδότοπο κ.α. αλλά και με τη χρήση φωτιστικών στοιχείων χαμηλής κατανάλωσης τα οποία δυνητικά μπορούν να συνδεθούν με ένα φωτοβολταϊκό σταθμό συμπαραγωγής στα όρια της περιοχής μελέτης.

·Τα φωτιστικά της πλατείας αποδίδουν φωτισμό σε τρία επίπεδα. Τα ψηλότερα από αυτά βρίσκονται σε ιστό 7,5 m και φωτίζουν περιοχές με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις  πολιτών δηλαδή το πλάτωμα εκδηλώσεων και το κέντρο της πλατείας αλλά και τον δρόμο Τρικάλων – Άρτας. Τα φωτιστικά των υπόλοιπων διαμορφώσεων έχουν ύψος 3,5 m και χαμηλά επί των δαπέδων τοποθετούνται γραμμικά φωτιστικά ανάδειξης σε πορείες, στάσεις αλλά και υψομετρικές διαφορές. Αναδεικνύουν τις διαδρομές στους πεζόδρομους,  τα καθιστικά, τα σκαλοπάτια και τις ράμπες αλλά και τους πίδακες και τα υπόλοιπα στοιχεία της επίπλωσης του δημόσιου χώρου.

·Ο αστικός εξοπλισμός πέρα από τα φωτιστικά είναι σχεδιασμένος και διαμορφωμένος πάνω στις γραμμές και τις καμπύλες των διαμορφώσεων. Υπάρχει μια ποικιλία από μεγάλα και μικρότερα καθιστικά τα οποία τοποθετούνται δε κομβικές θέσεις τονίζοντας με την κύρτωση τους τις κατευθύνσεις κίνησης τα μεγαλύτερα και με τη τοποθέτηση τους ως συνέχεια των στοιχείων σκυροδέματος των διαμορφώσεων, τα μικρότερα. Αμφότερα έχουν παραλλαγές με επίθετα ξύλινα στοιχεία στο κάθισμα αλλά και στην πλάτη. Οι κάδοι απορριμμάτων, τα κολωνάκια  και τα ποδηλατοστάσια ολοκληρώνουν τον αστικό εξοπλισμό με χωροθετήσεις στα ανάλογα σημεία.

TOPO PLATEIA PYLIS

Pyli's Park TOPO

SOUTH VIEW PLATEIA PYLIS
URBAN
NORTH VIEW PLATEIA PYLIS
SECTION TO EAST PLATEIA PYLIS
INSIDE VIEW WEST PLATEIA PYLIS
NATURE
INSIDE VIEW PLATEIA PYLIS
INSIDE VIEW NIGHT 2 PLATEIA PYLIS
INSIDE VIEW NIGHT PLATEIA PYLIS
INSIDE VIEW EAST PLATEIA PYLIS
GENERAL PLAN  PLATEIA PYLIS
INSIDE VIEW 3 PLATEIA PYLIS
INSIDE VIEW 2 PLATEIA PYLIS
GENERAL AX  PLATEIA PYLIS
GENERAL AX PLATEIA PYLIS
IDEAS
0VER VIEW NIGHT  PLATEIA PYLIS
CARDS 2
EXISTINGS
CARDS 1
CITY AND NATURE
bottom of page