top of page
1113_edited.jpg

Katerini's City Centrer
Renovation

KATERINI'S CITY CENTER RENOVATION - Sq. Eleutherias/Town Hall Sq./Redestrian Network
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΗΣ  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ   

Design tragets:

  • Reclamation of the public space

  • Sustainability

  • Application of the sustainable mobility principles

  • Incorporation of bioclimatic principles in the design

  • Development and rehabilitation of the greenery and planting

and finally

  • The metabolism of the new values into the body of the city towards the social sustainability of the intervention

The functional and aesthetic upgrade of the center of Katerini aims to its attractiveness which is emphasized by the seamless function of the public space. In such a central area of the city which is simultaneously characterized by the particularly “tight” geometry, its unobstructed function depends directly on the seamless flow of pedestrians. The users, inhabitants, working people or visitors should “flow” freely to every direction.

The single obstacles worth maintaining are the trees and planning that along with pieces of public equipment constitute non-disputable elements of the public space.

The aesthetics of the interventions along with their bioclimatic function is united and unifies the public space that up to now is made up of fragmented elements layered through time. The overall, minimal and with a sense of “rarity” cladding of the urban space is the driving force of the proposal.

Overall the project supports the metabolism of these new values into the body of the city aiming not only to sustainable mobility but also to the sustainability of the overall intervention, its smooth and gentle integration into the existing urban environment  become special principles. The city should be able to respond to modern challenges with small scale design and proximities that will render a new spirit and signal towards the future.

Design principles

  • The bioclimatic approach based on extensive planting and shading

  • Formation of an urban terrain without height differences so that the movement is unobstructed to all directions

-Promotion of the network of public squares and plateaus

  • Homogenization of the geometry and quality of the shading systems

  • Exemplary application of the sustainable mobility principles in the city center

  • Metabolism of the principles of the intervention in the wider city

 

The bioclimatic approach is achieved based on the extensive planting, tree lines offering rich shade during the warmer months and allowing the penetration of maximum daylight during winter. Linden and maple trees are planted along the axis of Gr. Alexandre str., as well as on the pedestrian streets and squares adding to the shading and cooling down providing by those existing.  The existing planted areas are incorporated into the newly designed linear green areas.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ          

Αρχές Σχεδιασμού της Πρότασης αποτελούν: η Ανάκτηση του δημόσιου χώρου, ο Αειφορικός σχεδιασμός, η Εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας, η Ένταξη στον σχεδιασμό των βιοκλιματικών αρχών, η Ανάπτυξη και αναδόμηση του πρασίνουκαι των φυτεύσεων και εντέλει ο Μεταβολισμόςτων νέων αξιών στο σώμα της πόλης· προς την κοινωνική βιωσιμότητα της επέμβασης

 

Η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κέντρουτης Κατερίνης αποσκοπεί στην ελκυστικότητα του η οποία τονίζεται με την απρόσκοπτη λειτουργία του δημόσιου χώρου. Σε  ένα τόσο κεντρικό σημείο της πόλης που συγχρόνως χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα “στενάχωρη” γεωμετρία του, η απρόσκοπτη λειτουργία του εξαρτάται άμεσα από την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πεζών. Οι χρήστες, κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες πρέπει να “ρέουν”  ελεύθερα προς κάθε κατεύθυνση.

Τα μοναδικά εμπόδια των οποίων η ύπαρξη αποτελεί ιδιαίτερη αξία, είναι τα  δέντρα και οι φυτεύσεις τα οποία μαζί με τον αστικό εξοπλισμό αποτελούν αδιαπραγμάτευτα στοιχεία του δημόσιου χώρου. 

Η αισθητική των επεμβάσεων σε συνδυασμό με την βιοκλιματική λειτουργία τους είναι ενιαία και ομογενοποιεί τον δημόσιο χώρο ο οποίος μέχρι τώρα αποτελείται από στοιχεία αποσπασματικά που έχουν τεθεί σε επάλληλες στρώσεις μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Η συνολική, λιτή και με διάθεση σπάνης επένδυση του αστικού χώρου, αποτελεί τον άξονα της πρότασης.

 

Στο σύνολο της η μελέτη υποστηρίζει τονμεταβολισμότων νέων αυτών αξιών στο σώμα της πόληςπου στοχεύουν όχι μόνο στην βιώσιμη κινητικότητα αλλά και στην βιωσιμότητα της ευρύτερης επέμβασης της οποίας η ομαλή και ήπια ένταξηστο υφιστάμενο αστικό περιβάλλον καθώς και η βιοκλιματική του προσέγγιση, αποτελούν ιδιαίτερες αρχές.

Να μπορεί δηλαδή η πόλη να απαντήσει  στις σημερινές προκλήσεις, με σχεδιασμούς μικρής κλίμακας και εγγύτητας που θα της αποδώσουν ένα νέο  πνεύμα και ένα νέο στίγμα προς το αύριο.

 

 

ΜεΣυνθετικές Αρχές

  • Βιοκλιματική προσέγγιση με βάση τις εκτεταμένες φυτεύσεις και τον σκιασμό.

  • Διαμόρφωση του αστικού δαπέδου χωρίς υψομετρικές διαφορές ώστε  οι κινήσεις να είναι απρόσκοπτες προς όλες τις κατευθύνσεις.

  • Ανάδειξη ως «δίκτυο» των πλατειών και πλατωμάτων του κέντρου.

  • Ομογενοποίηση    της γεωμετρίας και της ποιότητας του  συστήματος σκίασης.

  • Παραδειγματική εφαρμογή των επιταγών της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο.

  • Μεταβολισμός των αρχών επέμβασης στην ευρύτερη πόλη.

 

Η βιοκλιματική προσέγγισηεπιχειρείται  με βάση τις εκτεταμένες φυτεύσεις, τις δενδροστοιχίες, προσφέροντας πλούσια σκιά κατά τους θερμούς μήνες και επιτρέποντας τη διείσδυση μέγιστης έντασης φωτός το χειμώνα. Με σκοπό τον ιδιαίτερο σκιασμό και τον δροσισμό φυτεύονται σε όλο το μήκος του άξονα της Μεγ. Αλεξάνδρου αλλά και στους άλλους πεζόδρομους και στις πλατείες Φλαμουριές και Σφένδαμοι και προστίθενται στα προϋπάρχοντα δέντρα φυλλοβόλα σφενδάμια και στις δύο πλευρές. Οι υπάρχουσες  φυτεύσεις, εντάσσονται σε νέες σχεδιασμένες πράσινες περιοχές ανάλογες των γραμμικών χώρων πρασίνου.

Με την ίδια σχεδιαστική προσέγγιση διαμορφώνονται και οι πράσινοι χώροι που ορίζουν από τα βόρεια  και τα νότια  την πλατεία Ελευθερίας. Οι δαπεδοστρώσεις αποκλιμακώνονται προς την πράσινη έκταση της οποίας τα όρια  περιγράφουν. Οι πράσινοι. Αυτοί χώροι με τις υφιστάμενες φλαμουριές και αριές εμπλουτίζονται με νέα ανάλογα δέντρα αλλά και μανόλιες στο βόρειο τμήμα.  Έτσι δημιουργούνται δύο έντονα σκιασμένοι χώροι στα όρια της πλατείας οι οποίοι συγχρόνως είναι περιορισμένα βατοί και επισκέψιμοι από τους πεζούς. 

 

Προστίθεται βλάστηση κατά μήκος των βασικών αξόνων καθώς και στις διακλαδιζόμενες οδούς που οδηγούν σε αυτούς. Ο ζωντανός αυτός μηχανισμός ρύθμισης θα βελτιώσει το μικροκλίμα της περιοχής προσφέροντας παράλληλα σκίαση για τους κατοίκους κατά τη διέλευση τους από το κέντρο. Σε διακριτά σημεία επιλέγονται διαφορετικά είδη δέντρων, αειθαλή και φυλλοβόλα, τα οποία μέσω της μορφής, της βιολογικής τους λειτουργίας αλλά και της αισθητικής τους όψης συμβάλλουν στον συνολικό σχεδιασμό του χώρου εξυπηρετώντας λειτουργίες σκίασης, βελτίωσης του μικροκλίματος αλλά και παράλληλα σηματοδότησης και πλαισίωσης των διαφορετικών αξόνων.

 

Η διαμόρφωση του αστικού δαπέδουεπιχειρείται χωρίς υψομετρικές διαφορές ώστε οι κινήσεις να είναι απρόσκοπτες προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα υλικά και η λεπτή σχέση μεταξύ τους αποτελεί την επόμενη συνθήκη σχεδιασμού. Το βασικό υλικό των δαπεδοστρώσεων του αστικού καταστρώματος είναι οι μαρμαροκυβόλιθοι και τσιμεντοκυβόλιθοι. Με διαστάσεις 18Χ18Χ6 cmδιαμορφώνουν περιοχές με τρεις διαφορετικές οντότητες. Ενώ γεωμετρικά οι λίθοι είναι ίδιοι αλλάζουν ως προς την επιφανειακή επεξεργασία τους καθώς και με την διαφορά του βάθους και του υλικού του αρμού. 

plan 500 SM_edited.jpg
mkant image 1.jpg

OUR TEAM

Michael Kantartzis

Polymnia Tortopidi

Stelios Kantartzis

Read More

polyna trt.JPG
stelios kant SM.jpg
bottom of page